“Ugh!” “Allez zeg!” “Grrr!!!”

De 3 grootste ergernissen van je publiek tijdens je PowerPoint presentatie.

De kans is groot dat jij al eens een presentatie bijwoonde die toch wat bijschaving kon gebruiken. Het is geen verrassing dat bepaalde foutjes vaak leiden tot ergernissen en frustratie. Toch zijn ze snel gemaakt! Hoe zorg je ervoor dat jij geen “ugh” bij je publiek teweeg brengt? We lijsten enkele van de meest voorkomende ergernissen op en leggen uit hoe je ze kunt vermijden.

handgebaar: nummer 1

trop is teveel.

De spreker leest de slides af (1) want er staan volzinnen in de presentatie. (2) Omdat volzinnen veel plaats innemen heeft de spreker wat ‘gelapt en getapt’ waardoor het lettertype te klein (3) staat.

Hups, we combineerden hier al even de grote top 3. Kwestie van even op gang te komen.

Hoe kan het wel?
Zelfs wij, als experten in presentatie-ontwikkeling, geloven dat de presentatie ondergeschikt moet zijn aan de presentator. Een presentatie heeft een ondersteunende functie naar de presentator toe. Het moment dat dit andersom is, heb je vaak een probleem. Vermijd slides met te veel tekst. Kies voor gevatte woorden of catchy beelden. Laat alleen zien wat jou als spreker ondersteunt in het brengen van je verhaal. Dat is niet 2 maar ineens 3 vliegen in één klap!

handgebaar: nummer 2

just me, myself and I.

Of net te weinig van dat! Een leuke opener van een presentatie zet meteen de toon. Alleen vergeet de presentator soms zichzelf voor te stellen omdat die denkt dat iedereen hen wel al kent. Maar omgekeerd komt ook voor. Een presentator die te lang stilstaat bij z’n eigen persoontje en een heel levensverhaal afratelt. Ai, vanaf de eerste minuut loopt het al fout!

Hoe kan het wel?
Als er een host aanwezig is, laat deze dan jouw voorstelling doen. Geef hen enkele feiten die je expertise uitspelen en die vertrouwen wekken bij het publiek. Indien er geen host aanwezig is, pak dan uit met je elevator pitch. Gouden tip: spendeer niet meer dan een minuut aan je ‘about me’!

handgebaar: nummer 3

are you talking to me?

Presenteren gaat over energie geven en energie krijgen. Soms speelt onzekerheid de presentator parten waardoor deze neigt om met de rug naar het publiek toe te presenteren. En stel je voor dat presentator dan nog eens z’n slides afleest, allez zeg! ? Zo’n situatie is te mijden omdat de connectie met het publiek volledig weg is.

Hoe kan het wel?
Neem een open houding aan gericht naar je toeschouwers. Heb je moeite om oogcontact te maken? Pik dan enkele mensen uit die er ‘vriendelijk’ uitzien en wat verspreid zitten in de zaal. Zo lijkt het alsof je met heel de zaal oogcontact maakt. Besef dat contact maken met het publiek belangrijker is dan een inhoudelijk punt vergeten!

Nu weet je alvast hoe je afrekent met de grootste ergernissen om van die “grrr!!” een ‘grrroot applaus!!’ te maken dus kunnen we afsluiten met een knipoog: go get them tigerrr!

Toch wat hulp nodig? We plannen graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.