11 tips om online te presenteren
Iedereen heeft ongetwijfeld al gemerkt dat online presenteren niet hetzelfde is als een face-to-face presentatie geven. Omdat telewerk toch nog even de norm blijft, sommen we graag enkele tips op om dat tikkeltje professioneler over te komen.
1. bereid je voor.
Kies een tool die je gebruikt om te presenteren (zoals Teams of Zoom) en oefen alvast. Test deze tool, en check hoe je vlot je webcam & microfoon in- of uitschakelt. Gebruik eventueel een headset als je echo hoort.
2. stuur een invite.
Mail je publiek een kalenderafspraak en plaats hierin ook duidelijk het tijdstip van jullie afspraak, en een link naar het platform waar ze kunnen inloggen. Zo is alle info slechts 1 klik verwijderd.
3. kies je locatie.
Zoek een plekje waar je rustig zit. Liefst waar wat natuurlijk daglicht op je valt, zodat je geen zwarte vlek bent op het scherm van je publiek. Zorg ervoor dat je achtergrond netjes opgeruimd is. Een neutrale muur werkt ideaal. Indien dit moeilijk is kan je je toevlucht nemen tot de ‘maak achtergrond wazig’-functie die sommige tools beschikken. Handig: Woon je samen met huisgenoten of heb je kinderen rondlopen in het huis? Hang een ‘niet storen’-bordje aan de deur zodat het voor iedereen duidelijk is dat je even niet gestoord mag worden.
4. wees op tijd.
Log 5 minuutjes op voorhand in en open alvast de documenten die je wil delen met je publiek. Dat bespaart je straks weer wat moeite. Kuis ook je bureaublad op. Dit kan je (op een Windowscomputer) heel makkelijk met een rechtermuisklik > beeld > bureaubladpictogrammen weergeven. Zo verberg je alle icoontjes en ziet alles er clean en netjes uit.
5. kleed je netjes.
Kleed je zoals je ook zou doen als je ter plekke zou gaan. Vermijd joggingbroeken of pyjama’s!
6. vertel hoe lang je van plan bent te presenteren.
En maak enkele basisregels naargelang de situtatie. Een voorbeeld hiervan: als je voor een groep online moet presenteren kan het handig zijn dat mensen die niet aan het woord moeten zijn hun micro even muten, om storend achtergrondlawaai te vermijden.
7. hou het kort.
Videobellen is extra vermoeiend, beperk je meer dan ooit tot de essentie.
8. less is more.
Hou het simpel. Vermijd volzinnen, gebruik kernwoorden. Zorg dat alles leesbaar is, mensen volgen je presentatie meestal mee op een kleiner laptopscherm.
9. animaties met een doel.
Vaak hebben animaties bij een online gedeelde presentatie een kleine vertraging. Dit stoort. Beperk je animaties, maar maak ze nuttig. Bouw een slide op in stukken, waarbij je met kliks info laat verschijnen terwijl je hierover vertelt. Zo verliest je publiek hun focus niet.
10. plan interactie.
Zorg dat het geen éénrichtingsverkeer wordt, maar betrek je publiek in je verhaal. Stel vragen of vraag hun mening over een bepaalde kwestie.
11. sluit af.
Probeer de standaard ‘zijn er nog vragen’ te vermijden, maar eindig door nog eens kort de essentie je verhaal samen te vatten. Wat was het issue, welke oplossing bied jij aan, en hoe gebeurt dit? Eindig met een Call To Action.
hulp nodig bij je online presentatie?
We bekijken graag wat we voor jou kunnen betekenen in een kennismakingsgesprek, virtueel uiteraard.
contacteer ons