heeft een goede spreker een presentatie nodig?

Af en toe krijgen we te horen dat een spreker geen presentatie gebruikt want ja ‘een goede spreker heeft geen hulpmiddelen nodig om zijn boodschap correct over te brengen’. Dat kan! Alhoewel we toch enkele redenen hebben om tóch een presentatie te gebruiken:

Aandacht trekken met beelden
‘Afbeelding tegen het scrollen.’ Dit kwam je op de socials vast en zeker al eens tegen. Beelden trekken gewoon meer aandacht dan woorden. 93% van onze communicatie is non-verbaal… Dan is het vast geen verrassing als diverse onderzoeken uitwijzen dat we visuele prikkels beter onthouden dan de verbale prikkels. Je hebt er dus alle baat bij om je presentatie visueel te gaan ondersteunen.

Een leidraad
Zelfs de beste spreker is niet vrij van black-outs. Een presentatie zorgt voor de nodige ondersteuning voor mocht je de draad kwijtraken. Bovendien verzeker je jezelf ermee dat je niet te veel afwijkt van wat je wil vertellen mocht er plots een vraag vanuit het publiek komen. Daarnaast dient het ook als leidraad voor de mensen die je presentatie bijwonen. Microsoft deed een onderzoek naar de gemiddelde aandachtspanne. Dat bleek 8 seconden te zijn. Wat dus wil zeggen dat je niet constant alle aandacht hebt van je publiek, integendeel. Laat mensen dus snel terug inpikken aan de hand van de slide achter je.

Een foto voor later
Als je vaak lezingen bijwoont, heb je sowieso al eens een foto gemaakt van een slide zodat je hem later nog eens kan bekijken. De kans is groot dat je publiek dit ook wil doen van de materie die jij presenteert. Als je vooraan staat zonder visuele ondersteuning kan dit dus niet. Er zijn trouwens heel wat voordelen verbonden aan het feit dat mensen een foto van je content nemen: waarschijnlijk weet niemand nog exact waarom ze die foto van een slide genomen hebben, waardoor ze je gaan opzoeken. Daarnaast kan je publiek de foto ook snel met anderen delen, wat weer leidt tot gratis reclame. Win-win als je het ons vraagt.

Voilà, genoeg goede redenen om toch een presentatie of toch op z’n minst iets van beeldmateriaal te gebruiken, zelfs als je een topspreker bent! Heb je binnenkort zelf een keynote, pitchpresentatie of eventpresentatie?

Vraag je je af wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vraag een vrijblijvende demo aan!

contacteer ons