5 veelgemaakte fouten
Voor velen van ons ligt een presentatie geven voor een publiek of een kamer vol mensen buiten onze comfortzone. Niet alleen is er vaak een angst om publiek te spreken, vaak ontbreekt ook de kennis van hoe je een goeie presentatie geeft. En een foutje maken is snel gebeurd, zeker als de 2 bovenstaande factoren meespelen. We sommen 5 veelgemaakte fouten op die je makkelijk kan vermijden!
1. je leest je presentatie af.
Dit is veruit de snelste manier om de aandacht van je publiek te verliezen. Je publiek kan namelijk ook lezen, en ze kan dit sneller dan jij kan vertellen. Dit scenario moet dus ten allen tijde vermeden worden, want jouw toegevoegde waarde is hier nihil. Je moet je presentatie op voorhand inoefenen, zodat je zelfverzekerd je verhaal kan vertellen. Vermijd hopen tekst op het scherm, maar gebruik je slides om je verhaal visueel te ondersteunen. Indien nodig leg je een printje van je tekst voor je, om je uit de nood te helpen.
2. je PowerPoint is te druk.
Deze fout hangt vaak samen met de eerste fout. Een presentatie dient niet om alles wat je wil vertellen ook te tonen op het scherm, maar dient als een visuele sterkmaker van je verhaal, waardoor mensen beter kunnen onthouden wat je zegt. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden, toch? Less is more is een goed principe om hier te volgen. Gebruik één slide om één boodschap te brengen, probeer de essentie in enkele woorden te vatten, en dat maakt je PowerPoint meteen een stuk krachtiger.
3. je verbindt niet met het publiek.
Ook als je geen zenuwen hebt om te spreken voor een publiek, kan het toch moeilijk zijn om te ‘connecten’ met je publiek. Interactie is hier een sleutelwoord. Engageer het publiek en ze worden meteen een stuk aandachtiger. Oogcontact maken is een heel eenvoudige tip, maar je kan ook vragen stellen om zo in gesprek te gaan met je publiek.
4. je bereidt je niet voor.
Oefening baart kunst, dat weten we wel. Maar toch zijn er veel mensen die hun presentatie niet op voorhand oefenen, en zich smijten in het moment. Vlotte praters geraken hier mee weg, maar het kan evengoed een genante gebeurtenis worden voor beide partijen. Oefen je presentatie thuis voor de spiegel, of gebruik je partner of een vriend als testpubliek. Je zal niet alleen vlotter uit je woorden geraken, maar je gaat ook meer zelfvertrouwen uitstralen naar je publiek.
Bereid je ook voor op andere fronten: kom op tijd om je computer aan te sluiten, de beamer te testen, de zaal even tot jou te nemen, de microfoon af te stellen. Murphy weet je wel te vinden! Technische storingen zijn nooit uit te sluiten, maar hoe beter je voorbereid bent, hoe beter je hierop kan anticiperen, zonder in paniek te slaan.
5. je maakt de presentatie niet persoonlijk.
Niemand voelt zich getriggerd om te luisteren naar een droge, data-driven presentatie. Ook al breng je voornamelijk data, toch kan het steeds iets persoonlijker. Voeg een anekdote toe over eerdere ervaringen of een voorbeeld. Humor mag gerust, maar vermijd moppen (zie ook ‘Waarom het geen goed idee is om je presentatie met een mop te starten’). Hoe menselijker je presentatie is, hoe groter de kans dat men blijft luisteren.
bonustip: glimlach!
Okay, deze tip mag dan wat cheesy klinken, maar een simpele glimlach op je gezicht geeft je meteen meer zelfvertrouwen en stelt je publiek gerust.
Moet je slecht nieuws brengen in je presentatie, dan hou je uiteraard beter een neutraal gezicht.
benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
We helpen je graag in de zoektocht naar de juiste oplossing.
Neem contact op voor een eerste kennismaking.