voorzichtig met moppen

Humor wordt vaak aangeraden, maar je presentatie starten met een mop is niet zonder gevaar. Iedereen is natuurlijk fan van een goeie mop, dus waarom zou je dit niet gebruiken aan de start van je presentatie? Wel, we vonden enkele valkuilen rond het vertellen van een goeie mop waar je misschien niet eerder aan gedacht hebt, en leggen je kort uit waarom je deze beter vermijdt.

Blanke vrouw en zwarte man zitten in woonkamer en moeten hard lachen met een mop.

een goeie mop vertellen is een kunst.

Goeie moppen hebben 2 belangrijke aspecten: het brengen van je verhaal, en de timing waarmee je dat doet. Echte comedians steken verschillende uren tijd in een mop. Ze wikken en wegen welke woorden ze gebruiken, waar extra nadruk gelegd moet worden, waar ze moeten pauzeren en wanneer ze de clou brengen. Met al deze zaken rekening houden legt best wat druk op je schouders. Stress die je – als je bovendien al wat nerveus bent om te spreken voor een groep – best kan missen.

Vrouw met witte trui voor roze muur die niet geamuseerd, verveeld naar boven kijkt.

je mop is al eerder verteld.

Tenzij je een comedian-copywriter inhuurt om je speech te schrijven, is de kans groot dat jij je mop ergens online zoekt. En als het een goeie mop is, is de kans groot dat je publiek deze al eens eerder gehoord heeft. Indien je mop gelinkt is aan een specifieke industrie, wordt deze kans trouwens nog groter. Een belangrijk element bij een mop is het element van de verrassing, zoals een onverwachte plottwist op het einde van je verhaal. Als je publiek je mop al gehoord heeft, verliest ze alle kracht. Bovendien zal het herhalen van een oude mop je imago als ‘specialist ter zake’ geen deugd doen, want je vertelde net iets dat mensen al eerder gehoord hadden.

Presentatie starten met een mop, vrouw kijkt verbaasd, man moet hard lachen.

je kan iemand beledigen.

De kans is klein is dat je zou starten met ‘Een Belg, een Hollander en een Duitser zitten in een café’ aangezien dit een mop is die overduidelijk gevoelig kan liggen bij een publiek. Maar let op: er zijn zoveel culturele, religieuze en etnische verschillen in een publiek dat een veilige mop moeilijk te vinden is. Bovendien ben je nooit zeker als je iemand beledigt. Omdat mensen lachen met een mop betekent dat niet automatisch dat ze zich niet aangesproken voelen. Vaak lachen mensen mee uit sociale druk, maar het is goed mogelijk dat ze tegenstrijdige gevoelens hebben. En je publiek beledigen aan de start van de presentatie, helpt niet om je communicatie tot een goed einde te brengen.

Zoals je merkt, halen we 3 goeie redenen aan waarom het gevaarlijk kan zijn om te starten met een mop. Je wil het goed doen, iets nieuws vertellen en niemand beledigen, maar dat is moeilijker dan het op het eerste zicht lijkt. Niet getreurd, er zijn echter genoeg andere manieren om je presentatie verrassend te starten.

Meer weten? We helpen je graag bij de opbouw van jouw presentatie!