7 tips tegen presentatieangst 

Lastig! Binnenkort moet je een presentatie geven en eigenlijk zie je er tegenop. Meer nog, het angstzweet breekt je spontaan uit bij het horen van het woord ‘presenteren’.

1. Voorbereiding is key
Alles begint met een goede voorbereiding. Voorzie een duidelijk structuur in wat je wil vertellen: begin, midden, slot. Verdiep je helemaal in het onderwerp. Begin zeker op tijd hiermee! Zo vermijd je extra stress!  

2. Begin met een leuke opener
Energie geven is energie terugkrijgen! Als je begint met een leuke opener, zoals een weetje, een interessante vraag aan je publiek, een video of leuke quote, heb je het publiek direct mee. Dit zal ervoor zorgen dat je kijkers zelf al wat ontspannen zijn.

3. Gebruik een presentatieplatform om je verhaal te ondersteunen
Er zijn tal van presentatieplatformen om je verhaal te ondersteunen. Aan jou om uit te maken welk platform je het meeste ligt. We gaan het niet onder stoelen of banken steken, bij Xiwa zijn enorme fan van PowerPoint. Wist je trouwens dat PowerPoint een ‘presenterview’ heeft? Het handige is dat je dan extra tekst, de timing én de volgende slide al ziet verschijnen op je kleine scherm. De presentatie zelf wordt gewoon geprojecteerd.

4. Werk met steekkaartjes
Steekkaartjes zorgen voor een houvast. Letterlijk en figuurlijk! Met steekkaartjes waar kernwoorden opstaan kunnen black-outs vermeden worden. Een presentatie is geen voorleesuurtje. Het is belangrijk dat je enkel woorden opschrijft en geen hele zinnen. Anders krijg je de neiging om af te lezen. Daarnaast zorgt het ook ervoor dat je iets om handen hebt. Als we nerveus zijn, kan het zijn dat we beginnen prutsen. Met kaartjes in je hand heb je al iets vast, waardoor je minder de neiging hebt om te gaan prullen aan je kleren of je haar bijvoorbeeld.

5. Oefen voor een vertrouwd publiek
Probeer naast een goede voorbereiding ook al enkele keren je presentatie geoefend te hebben. Eerst alleen en daarna voor vertrouwd publiek. Foutjes zijn nog toegestaan en misschien merken zij andere dingen op waar jij eerder niet aan dacht.

6. Probeer rustig te spreken
Door rustig te spreken, word je zelf ook rustiger. Je kan langer nadenken over wat je volgende zin wordt, maar ook kom je heel professioneel over op die manier. Het is ook makkelijker voor je publiek om te verwerken wat net gezegd werd. Wees dus geen tgv maar eerder een roeibootje die rustig over het water glijdt.

7. Jij bent de expert
Onthou dat jij de expert bent! Dankzij je voorbereiding heb je jezelf helemaal verdiept in het thema. Mensen komen luisteren naar wat je te vertellen heb om bij te leren. Dus niet twijfelen aan jezelf en vooral gaan!

Benieuwd hoe wij jou een leuke opener kunnen bezorgen?

Vraag vrijblijvend een demo aan!

contacteer ons